A kolleganőm édesanyja alkoholbeteg.

Szponzorált tartalom

alkoholisták bentlakásos kezelése
alkoholisták bentlakásos kezelése

Sikerült az egyik fővárosi óvodánál elhelyezkednem, mint óvodapedagógus. Ennek már lassan fél éve és mostanra már nyugodtan kijelenthetem, hogy teljesen belerázódtam ebbe az új munkakörbe. Egy másik lánnyal, Dorkával, egyszerre kezdtünk el itt dolgozni, akivel eléggé hasonlóak vagyunk, így jól ki is jövünk egymással. Kezdetben elég sokat segítettük egymást, amire szükség is volt, hiszen egy munkahely számos kihívást rejteget.

Úgy gondolom, hogy nem csak én, de Ő is kiválóan helyt állt. Az utóbbi hónapban azonban valami megváltozott nála. Ezt vettem észre, hogy ugyan ellátja a feladatait, de azt egyre nehezebben és egyre kevesebb kedvvel teszi. Gondolkodtam, hogy rákérdezzek, hogy még is mi a baj, de aztán valamelyik nap Ő maga mesélte el nekem sírva a problémáját. Az édesanyján egyre inkább elhatalmasodott az alkoholizmus és ez már kezdett tarthatatlanná válni. Úgy érezte, hogy nem bírja tovább és külső segítséghez kell fordulnia. Végül együtt kezdtünk el kutakodni egy lehetséges megoldás után, amit meg is találtunk.

Az alkoholisták bentlakásos kezelése olyan téma, amiről már felületesen hallottam, de ezen a honlapon igen részletekbe menően taglalják ezt a témát. Itt egy olyan intézetről beszélünk, melynek az a küldetése, hogy segítséget és támogatást nyújtson azoknak, akiknek az életét megkeseríti az alkohol.

Itt azt olvastam róluk, hogy a módszereik hatékonysága 70-75 %-os, ami egy fantasztikus eredmény. Felmerül a kérdés, hogy még is hogyan lehetséges az, hogy ilyen kiválóan működik ez a szervezet? A válaszban egyszerre több minden is szerepel: a megfelelő felépülési program, a kiváló és tapasztalt szakemberek, a rendelkezésre álló eszközök és egy gyönyörű, megnyugtató környezet.

Azt mindenképpen tudni kell az itt dolgozókról, hogy sokan közülük megtapasztalták már az alkoholbetegséget, és felépülőnek számítanak. Ennek bizony kardinális a szerepe a függőség leküzdésében, hiszen gondoljunk csak bele: könnyebben megnyílik az ember egy olyan valakinek, aki hasonló dolgokon esett át. Az egész intézmény működésére és szellemiségére jellemző a sorstársi támogatás, ami már önmagában is hatalmas segítséget jelent.

A kolleganőm végül fel is hívta őket a honlapjukon található telefonszámon, ahol nagyon kedvesen válaszoltak minden kérdésére. Ezt követően elvitte az édesanyját egy felmérésre, ahol megvizsgálták az állapotát. Ez egy fontos lépés, ahol eldöntik, hogy a beteg számára ez az intézet a megfelelő-e. Az adott személyek alkoholizmusának a súlyosságától függően elképzelhető, hogy nem ez az intézet a legalkalmasabb a felépülésre. Ilyen esetben azonban tovább irányítják egy, a számára megfelelőbb, helyre.

A kolléganőm anyukájának az állapotának felmérését követően kiderült, hogy a lehető legjobb helyen jár.

Ezt követően beköltözött az intézet épületébe. Az intézet talán nem is a legjobb szó ide, hiszen egy hangulatos családi házról van inkább szó. Ezt a saját szemünkkel is láthatjuk, hiszen a weboldalon lehetőségünk van arra, hogy virtuálisan is felfedezzük az épület. Egy igazán ízléses és otthonos házról beszélhetünk. Nekem az ebédlő és a nappali különösen tetszik benne.

Egy hónap elteltével Dorka örömkönnyesen mesélte el, hogy végre most először érzi azt, hogy sikerült eredményeket elérnie az édesanyjának, ennek a szörnyű betegségnek a leküzdésében. A 28 napos program igazán hatásosnak bizonyult, ahol sor került egyéni és csoportos foglalkozásokra is. A különböző kirándulások szintén nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy elinduljon egy boldogabb élet irányába.

Az alkoholisták bentlakásos kezelése egy olyan lehetőség, amit minden érintettnek meg kell próbálnia. Emberi életek és családi kapcsolatok menthetőek így meg.