Szülinapi implantátum beültetés

Szponzorált tartalom

implantátum beültetés
implantátum beültetés

A családommal együtt egy hatalmas meglepetésre készülünk. Nagyapa – anyu apukája – egy hónap múlva lesz 75 éves. Szép, kerek évforduló, ezért úgy gondoltuk, mindenképp méltó módon kellene megünnepelnünk. Természetesen az ünnepi menü már meg van tervezve, a szülinapi torta – egy hatalmas marcipán focilabdával, aminek a közepén ott virít a 75-ös szám (mivel nagyapa hatalmas foci rajongó) is meg van már rendelve.

Egyedül az ajándék kérdésében nem jutottunk közös nevezőre. És ezt nem véletlenül írtam múlt időben. Igazán nem akarom fényezni magam, de bizony nekem köszönhetően egy óriási meglepetés vár Jenő papára. Már nyakig benne voltunk a „nem tudjuk, hogy mit ajándékozzunk” slamasztikájában, mikor meglátogattam nagyapát. Beszélgettünk, én pedig igyekeztem faggatózni, hogy mit szeretne, de csak nem mondott nekem semmit. Aztán jött egy üzenetem, amire mindenképpen válaszolnom kellett, de nem akartam vacakolni telefonon, így megkértem nagyapát, hogy hadd használjam az ő laptopját, míg belépek a g-mail fiókomba. Leszögezem, hogy tényleg nem akartam kémkedni, de ahogy fölhajtottam a gépet, a Fogorvos Budapest Fogászati Klinika honlapjával találtam magam szemben. Azon belül is az implantátum beültetéssel foglalkozó oldallal.

És akkor hirtelen megvilágosodtam! Nagyapa már tényleg évek óta emlegeti a fogait, hogy rendbe kéne már tenni őket, mert már nem szeret igazán enni sem. Hol itt fáj, hol ott fáj. Koronát kéne rendbe tenni, húzni kéne stb.

Természetesen bölcsen hallgattam, akár egy Buddhista szerzetes, aztán mikor hazamentem, én is bekukkantottam a Fogorvos Budapest Fogászati Klinika honlapjára, aztán bepötyögtem, hogy: implantátum beültetés.

Az igazat megvallva nagyapa életkora miatt aggódtam egy kissé. Laikusként ugyanis azt gondoltam, hogy ilyen idős embernek már nem csinálnak implantátum beültetést. De szerencsére, ez nem így van. Egyedül gyerekek nem kaphatnak implantátumot, mivel még ők nőnek, változik a csontozatuk. Ezenkívül a körből még pár betegség zárhatja ki az implantátum alkalmazását, de szerencsére nagyapám egyikben sem szenved. Ő egy nagyon fitt rögtön 75 éves, aki nem cukorbeteg, nem dohányzik, csontritkulásban sem szenved, és még csak nem is terhes. Na jó, ez itt egy poén akart lenni, csak bénára sikeredett! Szóval a leírt problémák (természetesen a terhesség kivételével) sem jelentik azt, hogy nem kísérelhető meg az implantátum beültetés, csak egyszerűen nem garantált, hogy egy hosszabb idő intervallumon belül nem adódik-e valami probléma a fogakkal, vagy akár a fogínnyel.

Nagyapának biztosan ragyogó, csodálatos fogsora lesz, de azért nem irigylem azért a hosszadalmas folyamatért, amin keresztül kell majd mennie. Először is felmérik a meglévő fogai állapotát. Panoráma röntgen készül, amin az esetlegesen romlott, lukas fogak is látszani fognak. Ezután a dentálhigiénikus végez egy alapos tisztítást, hiszen itt is, mint minden más fogászati beavatkozásnál az első a megfelelő szájhigiénia.

Ezután következik a számomra igazán „nemszeretem” rész, ugyanis minden további beteg fog vagy kihúzásra, vagy betömésre kerül. Itt is az az alapelv, hogy nem maradhat olyan tényező a fogüregben, ami gyulladást generálhat. A nem megfelelő szájhigiéné a legelső ok, ami miatt az implantátumok sem úgy működnek ahogyan kéne, hiszen a fogágybetegségek első számú ellenségei nemcsak a valódi fogaknak, hanem az implantátumoknak is.

Megjegyzendő, hogy az implantátum beültetéssel nyert fogaink sem „örökös bérlet tulajdonosok” a szájüregünkben. Szükség van az időnkénti ellenőrzésükre, és sajnos akár egy híd, vagy más beültetett fog esetében 10-15 évente muszáj további munkálatokat, esetleges cseréket eszközölni soraikban.

Bizakodásra adott okot azonban az a megállapítás a Budapest Fogorvos Fogászati Klinika részéről, hogy maga az eljárás egyáltalán nem fájdalmas. Sok esetben még egy húzás is több kellemetlenséggel jár, mint az implantátum beültetés.

Mondjuk ezek csak elméleti meglátások, de hamarosan elsőkézből értesülök majd a fejleményekről, hisz hála az implantátum beültetésnek, nagyapa nemsokára hollywoodi mosollyal büszkélkedhet majd.